Selvet er en fortælling/et narrativ, hvem er jeg og hvor er jeg på vej hen og udfolder sig igennem sproget. Mennesker forsøger altid at skabe mening og sammenhæng som et værn mod kaos og utryghed.
Denne mening organiseres i en fortælling og fortællingen organiserer mening. I narrativ terapi er der fokus på personens fortælling om sig selv og dermed om personens handlinger og identitet.
Det er personen, som er eksperten, forstået på den måde, at der ikke kun er en bestemt måde at være ”rigtig” på. Den historie vi fortæller om os selv, former os selv og vores liv.
Den narrative terapeut er nysgerrig og undersøgende og arbejder sammen med personen på, at få udfoldet problemhistorier og konklusioner om egen identitet og finde frem til, hvad der er vigtigst for den enkelte og udforske nye muligheder og andre måder at se sig selv og sin omverden på og dermed skabe foretrukne historier om sig selv.
I narrativ terapi anvender man en praksis, som hjælper personen med at adskille sig selv ved at objektivere problemet kaldet eksternalisering. Mange mennesker sætter lighedstegn mellem dem selv og problemet, men i narrativ terapi betragtes problemet som problemet og personen som personen.
Når personen begynder at se problemet adskilt fra sig selv og mennesket ikke er bundet til ”sandheder” om deres identitet og negative konklusioner om deres liv, kan personen bedre identificerer tidligere oversete begivenheder og erfaringer, der kan støtte personen mod problemet og giver personen nye muligheder for at handle anderledes i forhold til problemet.